Den offentliga förvaltningen måste jobba med människor, inte emot.

Solceller - ett problem i Örebro kommun

Rätt ska vara rätt och vi måste ha en kontrollmakt som säkerställer att lagar och förordningar upprätthålls. Det gäller även byggnadsnämnden i Örebro, men ibland kan men verkligen undra till vilken nytta?

Som om det inte vore nog med en global klimatkris så står världen nu dessutom inför en global hälsokris som troligen kommer utvecklas till en global ekonomisk kris. Vi har nu ett bra tillfälle att satsa på klimatsmart teknologi och åtgärder som kommer att bestå även när ekonomin vänder.

I NA den 14 april kunde vi läsa hur ett pensionärspar i Örebro blivit utnämnda av Region Örebro län som solcellshjältar för sin installation av solceller på sin villa. Arbetet med miljöfrågor försvinner inte vid en ekonomisk recession och därför glädjs jag över när medborgare väljer att göra investeringar i klimatsmart energiförsörjning i en tid som denna.

Men likt en petimeter kan inte byggnadsnämndens ordförande Anders Hagström (KD) hålla sig borta från att fördärva något som skulle vara en solskenshistoria. I samma artikel beskrivs det nämligen att den kristdemokratiskt ledda byggnadsnämnden kommer föreslå att solpanelerna ska ner.

Anledningen? Panelerna har fel färg.

Inte nog med att skyltar är för iögonfallande eller baksidor på husfasader ingen ser är oanständiga, finns nu även vanliga blåa solpaneler på byggnadsnämndens svarta lista av avskyvärda konstruktioner.

Det är som om Hagström givit alla handläggare en redigerad kopia av sjunde inseglet för inspiration:

- Vem är du?
- Jag är Anders Hagström.
- Kommer du för att riva mitt bygge?
- Jag har redan länge sneglat på ditt projekt.
- Vänta ett ögonblick!
- Så säger ni alla, men jag lämnar inga bygglov…

Istället för att vara arkitekturens beskyddare hanterar nu verksamheten hela Örebro stad som Wadköpings kulturreservat. Man får intrycket av att Hagström utgår ifrån att om man tillmötesgår ett pensionärspar blir det här ett sluttande plan som ingen vet vart det landar i. Det börjar med blå solceller på ett rött tegeltak, sen står vi där med Taj Mahal på Olaigatan.

Förvaltningen gör sitt jobb. Det är såklart paret som gjort fel. Ska det byggas ska bygglov sökas. Men står verkligen åtgärderna i proportion till överträdelsen och vem är det som förlorar egentligen? Man kunde ju tänka sig att kommunen skulle uppskatta när folk väljer att göra en klimatsatsning genom att installera solceller snarare än att irritera sig på färgen panelerna har. Men vad vet jag, det kanske är viktigare för Kristdemokrater att bevara röda tegeltak åt kommande generationer än ett fungerande ekosystem.

Ibland måste förvaltningen vara lite smidig och inte alltid så fyrkantig, särskilt i tider som dessa. Den nuvarande situationen där byggnadsnämnden, utan någon hänsyn till företagare och medborgares värdighet, tillåts syssla med kapitalförstöring och tillväxtförhindrade verksamhet är i det rådande ekonomiska läget helt oacceptabelt.

Det är dags att Anders Hagström tar tag i frågan och gör det folket förväntade sig när de la sin röst på hans parti. Ta ansvar för verksamheten och om det inte är bekvämt med hur förvaltningen värderar den kulturella vinsten av rött tegel före klimatnyttan av solpaneler bör ett initiativ till samtal med förvaltningen vara på sin plats. Är Hagström däremot bekväm med den reaktionära navelskådning som föregår så för all del, fortsätt heja på.

Willhelm Sundman, Liberalerna
2a vice ordförande i nämnden för Regional tillväxt, Region Örebro län

Zarah Anell, Liberalerna
Ledamot Byggnadsnämnden Örebro kommun