Örebro kommuns gymnasieskolor ska vara öppna för alla elever så länge inte smittskyddet kräver något annat.
All planering fram till 7:e augusti var på denna linje. När regionen inkom med önskemål om hjälp med att minska trängseln på bussarna infördes möjlighet till distansstudier. Det beslutet togs lite snabbt eller snarare plötsligt enligt oss i Liberalerna. Vi borde ha gjort ett grundligare arbete och genomlyst problematiken och hittat andra lösningar än att begränsa elevernas möjligheter till att studera på plats.
Nu beslutar Gymnasienämnden om fortsättningen av läsåret. Liberalerna vill gärna medverka till en enig nämnd, speciellt i beslut gällande pandemin. Vi ser det som en styrka för alla när politiska beslut kan tas i konsensus, extra viktigt är detta i tider av kris. Det är därför glädjande att vi och majoriteten är eniga om att gymnasieskolans nuvarande tillstånd att bedriva distansstudier upphör efter jullovet.
Eftersom grunden för att tillåta distansundervisning berodde på att det blev för trångt på bussarna behöver skolorna tillsammans med trafikplanerare nu ta fram lösningar så det går att skapa tillräcklig social distans. Detta arbetat måste starta omgående.
Distansstudier kan fortsatt vara aktuella och grundar sig i så fall på individuella behov efter Folkhälsomyndighetens och Skolverkets rekommendationer.
Behovet av lokala lösningar i skolans lokaler, korridorer och matsalar sker redan men mer behöver göras. Fler lokaler kan vara en lösning. I Italien har de ordnat fram 5000 fler salar och klassrum för sina elever till deras skolstart. I många andra kommuner har man lagt om schema och använder fler timmar över både dagar och helger, helt enligt skollagen och skolverkets rekommendationer på vad som ska göras innan distansundervisning tillåts. Varför de styrande inte gjort något liknande här förvånar mig. Vi har till exempel många konferenslokaler som står tomma i Örebro. De borde kunna användas.
Vi behöver också ta den oro en del av lärarkåren känner på allvar. Även om vi nu tar bort den här möjligheten till distansstudier kvarstår den individuella. Här behöver vi arbeta lyhört mot våra medarbetare. En lärare på storbildskärm i klassrummet kan i vissa fall vara ett bra alternativ.
Den vilja både lärare och elever visat under distansstudietiden är mycket imponerande. Men hälsoriskerna får inte negligeras. Utökat ansvar för lärare att klara både klassrummet och distansstudier är krävande, det är inte hållbart över tid. Sedan har vi de elever som inte mår bra av att inte få komma till skolan. Sjukvården möter dem redan.
Gymnasietiden är mycket viktig i våra ungdomars liv. Utan utbildade ungdomar försvåras allas vår framtid. OECD varnar för en förlorad generation. Så kan vi inte ha det. Så länge inte smittskyddet kräver hårdare restriktioner ska eleverna vara i skolan.
Mats-Olof Liljegren, Liberalerna
2:e vice ordförande Gymnasienämnden