En gymnasieskola för alla

Mats-Olof Liljegren, Liberalerna Örebro kommun 2:e vice ordförande Gymnasienämnden

Nu tar vi budget i Gymnasienämnden. Det viktigaste beslutet under hela året då alla resurser bestäms. Verksamhetsplanen har mejslats fram under en längre tid av både styrande politiker och tjänstemän. Det är viktigt att allt blir så korrekt som möjligt. För mig är det fjärde gången jag som oppositionsledande politiker läser och begrundar.

 

Det reguljära gymnasiet, det vill säga Karolinska-, Kvinnersta-, Rudbecks-, Tullängs- och Virginska gymnasiet är underfinansierat. I år igen, kan tilläggas. Tio miljoner kronor skriver de styrande själva att det saknas för att nå en hyfsad balans i ekonomin men sanningen är att underskottet 2021 var hela 19 mkr. De klarar inte sitt uppdrag och Örebro kommun har under mångårig S-ledning visat en oförmåga att hitta rätt i sin finansiering av gymnasieskolan.

 

Varför misslyckas de?

En anledning kan vara att deras verksamhetsplan innehåller inte mindre än åtta mål som är irrelevanta för grunduppdraget. Varför ens skriva och än värre lägga tid på dem? Jo, det är viktigt för att ”Örebro kommun ska sitta ihop” svarade de styrande politikerna på min fråga. Jag tar mig för pannan. Att hålla ihop kommunen med irrelevanta mål? Vad är det för typ av styrning?

 

Jag tycker att elever, lärare och rektorer förtjänar bättre. I valet i september söker jag mandat för att vara med och gå från opposition till att leda skolan i Örebro kommun. Jag kan lova att med Liberalerna i styre så ställer vi om och arbetar med relevanta mål för skolans verksamhet och att vi ska ha budgetar som balanserar.

 

Vad gäller gymnasiet behövs en ramförstärkning. Örebro kommun har under nuvarande styre valt att lägga sig under både riksprislista och jämförbara kommuner vad gäller resurstilldelning. Det sliter på lärare och rektorer som med mindre resurser kämpar på för att eleverna ska klara gymnasiet.

 

Men det krävs mer än att bara tillföra pengar. Liberalerna gör också riktade besparingar. En sådan är att minska antalet lärare i omställning. Att sätta duktiga personer i väntrummet längre tider och att i vissa fall i princip mobba ut kompetenta medarbetare vittnar om en bristfällig personalpolitik. Snabbare och en justare hantering där rätt kompetens kommer till rätt ställe är viktigt för alla. Det kan leda till att lärare och annan personal sägs upp, avtalsenligt såklart. Och det är precis så det ska vara. Ingen mår bra av att sitta på vänt, speciellt inte kompetenta personer som behövs i arbetslivet.

 

Två trender ser jag som kommer kräva extra översyn och antagligen öka behovet av finansiering. Inga av dessa finns i de styrandes politiska prioriteringar inför 2022. Dels gäller det elevvård och elevhälsa där Örebro kommun har galopperande kostnadsutveckling, dels gäller det resurser till lärverktyg, bibliotek och utrustning.

 

De senaste åren har kommunens kostnader inom elevvård och elevhälsa på gymnasiet ökat med mer än 22 procent vid jämförelse med andra större städer i Sverige. Det kan vara helt relevant att just dessa kostnader ökar men det sätter press på annat och en analys om varför vi från 2018 då vi låg på samma nivå som andra större städer till dagens nivå behöver göras. Om trenden fortsätter måste mer resurser avsättas till detta. Jag ser inga tecken på beredskap till det i de styrandes budget.

 

Det andra området, som är avgörande för elever som mår bra och kan gå i skolan, är lärverktyg som exempelvis datorer och skolböcker men också bibliotek och utrustning. Här är trenden för Örebro kommun inte alls bra. Enligt den statistik Skolverket presenterar har vi aldrig satsat lika mycket som andra större städer på detta. Dessutom minskar medlen och gapet är nu hela 36 procent. Här vill jag se krafttag och ett nytänk. Skolböcker, bibliotek, datorer relevanta för den utbildning man går och modern utrustning som fungerar måste prioriteras.

 

För övrigt ska yrkesutbildningar stärkas med ett ännu bättre samarbete och utbyte med branschen. Inom de teoretiska utbildningarna vill vi ha fler lektorstjänster för att bättre knyta an till forskning och vidare studier. I Liberalernas gymnasieskola hålls ingen tillbaka och ingen lämnas efter. Den borde alla elever få gå i.

 

Mats-Olof Liljegren, Liberalerna Örebro kommun
2:e vice ordförande Gymnasienämnden