LIBERALERNA KOMMER ALLTID KÄMPA FÖR DE MEST UTSATTA I SVERIGE.

Karolina Wallström och Bengt Eliasson

Ett lands välfärd kan enkelt mätas i hur bra det är på att ge förutsättningar till goda liv för de svagaste i samhället. För oss i Liberalerna, som är upphovsmän till Lagen om särskilt stöd, LSS, är det otroligt viktigt att Sverige arbetar vidare för bättre möjligheter för alla men speciellt för de mest utsatta.

Karolina Wallström (L) kommunalråd i Örebro och Bengt Eliasson (L) riksdagsledamot säger därför i ett gemensamt uttalande att LSS-reformen måste värnas och utvecklas.

– Primärt måste Örebro kommun betala ut hela det av staten utbetalade schablonbidraget för assistansstöd. Jag känner stor besvikelse över att Örebro kommun håller inne delar av ersättningen och skapar orättvisa förhållande för de mest utsatta människorna här jämfört med andra kommuner, säger Karolina Wallström (L) kommunalråd, och fortsätter:

– Sedan ser jag att staten i framtiden tar ett huvudansvar för LSS. Att den kanske viktigaste frihetsreformen blir likvärdig i hela Sverige. Det är uppenbart att alla kommuner inte klarar uppdraget.

I riksdagen har Liberalerna fått igenom i Januariavtalet, punkt 64, att alla som har rätt till stöd ska få det. Det ska säkerställas att den personliga assistansen och assistansersättningen präglas av hög kvalitet och rättssäkerhet.

– Jag kommer fortsätta driva på i detta i mitt och Liberalernas riksdagsarbete, säger Bengt Eliasson, riksdagsledamot för Liberalerna och fortsätter:

– Det finns dock baksidor inom LSS och de måste utredas och förhindras. Fiffel och fusk ska bort! Det är dags för ordning och reda inom LSS. Därför föreslår jag en LSS-inspektion som likat skolinspektionen ska se till att skattemedel går till rätt saker.

LSS-inspektionen skall enligt Bengt Eliasson ha två huvuduppdrag, två fokus:

1. Inspektionen skall ta tillvara den enskilde insatsberättigades rättigheter gentemot myndigheterna i enlighet med rättighetslagstiftningens intentioner, de nationella målen för funktionshinderpolitiken och CRPD. Detta sker genom kvalitetstillsyn och kvalitetsuppföljning av verksamheterna oavsett driftsform. Det sker också genom en allmän rättshjälp för råd och stöd samt juridiskt bistånd vid överklagningar och liknande.

2. Inspektionen skall stoppa kriminalitet och fusk genom att tillse att den enskildes trygghet säkerhet upprätthålls samt att välfärdsystemens integritet upprätthålls genom att oseriösa och kriminella utförare stängs av och ev. lagförs. Inspektionen skall beivra alla former av fusk och oegentligheter med fokus på utförare och inte rättighetsbärare.

-------------------

VARFÖR BEHÖVS EN LSS-INSPEKTION?

Uppdrag Granskning (5 februari 2020) om Robin är en ren skräckhistoria om övergrepp. Tyvärr är programmet ingen enskild händelse. I höstas visade SVT programmet ”Bakom stängda dörrar” som beskrev förhållanden på gruppbostäder där intagna vanvårdades.

I rubriken till programmet skrev SVT ”Våld, kränkningar och dödsfall på boende för personer med funktionsnedsättningar”. Skandal efter skandal pekar mot grava missförhållanden mot personer med funktionsnedsättningar, i många fall med intellektuella sådana.

Assistansberättigade personer inom LSS har sedan 2014 minskat med cirka 1 650 personer, en statlig besparing på cirka 3,3 miljarder kronor. Enligt Försäkringskassan har cirka 18 procent av de som sökt sjuk- eller aktivitetsersättning för att de på grund av varaktig sjukdom eller funktionsnedsättning inte kan arbeta har blivit av med den.

Det är tydligt att Försäkringskassan och ett antal kommuner hamnat långt ifrån lagstiftningens intentioner och lagens bokstav.

Samtidigt kommer ständigt rapporter om bidragsbedrägerier, kriminellt fusk och oseriösa aktörer inom välfärdsområdet.

Fusket inom assistansen antas vara omfattande, enligt regeringens utredningar och myndigheternas uppföljningar. Det förekommer att migranter med funktionsnedsättning tas till Sverige för att ansöka om LSS-stöd.

Regeringens åtstramning av asylpolitiken har lett till en ökad efterfrågan på arbetstillstånd, liksom svarthandel med påhittade anställningar.

Att funktionsnedsatta människor i behov av stöd har möjlighet att komma till Sverige och få hjälp kanske verkar humant. Men socialpolitik är inte biståndspolitik. Dessutom utnyttjas dessa människor ofta, då assistansen uteblir trots utbetalningar från Försäkringskassan.

Fuskarna drivs inte av en vilja att hjälpa utsatta människor – de vill mjölka den svenska välfärdsstaten på pengar.

Det är dags för ordning och reda inom funktionshinderpolitiken i allmänhet och inom LSS i synnerhet.

Vår slutsats av ovanstående är att det behövs en LSS-inspektion, precis som vi har en Skolinspektion. Det handlar om människors möjligheter till att leva sina liv och det handlar om ett stort svinn av våra värdefulla skattepengar. Kort sagt – Det handlar om människors rättigheter, rättssäkerhet, respekt för skattepengar, dvs ordning och reda inom LSS.

LSS-inspektionens verksamhet skall bestå av flera olika delar. Det övergripande målet skall vara att bidra till att personer med funktionsnedsättning ska ha goda levnadsvillkor och kunna leva som andra.

Det är huvudmännen för LSS, det vill säga staten för huvuddelen av den personliga assistansen och kommunen för de andra nio insatserna, som har ansvar för kvalitet och rätt utförande. LSS-inspektionens roll är att granska, kontrollera och följa upp att lagens intentioner följs och den enskildes rättigheter uppfylls. Så kommer vi bort från vanvård och fusk, och istället kan ge frihet åt de som behöver.

För mer information om Liberalernas arbete i riksdagen kring LSS-fråga kontakta

Bengt Eliasson (L)
Talesperson i funktionsrättspolitik
e-post: bengt.eliasson@riksdagen.se
Riksdagsledamot
Konstitutionsutskottet