Mycket mer behöver göras för ökad jämställdhet

Karolina Wallström (L) Kommunalråd och Mats-Olof Liljegren, Liberalerna Örebro kommun 2:e vice ordförande Gymnasienämnden

Tack Elin Fingal Swens för din debattartikel 31 mars.

Du är ung och har precis påbörjat din livsbana men har ändå så djup insikt. Det gör oss lite avundsjuka. Både på att du har största delen av livet framför dig men också att du i din ungdom redan har så värdefulla kunskaper och tankar.

Du har så rätt i att alla, precis alla, tjänar på ett mer jämställt samhälle. Det handlar om att känna solidaritet och att kämpa för att alla i samhället, oavsett kön ska ha respekt utifrån den de är. Alla är en pusselbit som utgör vårt hela gemensamma pussel, vårat samhälle. Försök trycka in en pusselbit på en plats där den inte passar, det går inte! Kön är bara en del av vilka vi är, en viktig del men ändå bara vår yta. Inuti oss bär vi drömmar om vad vi vill göra och vilka vi vill vara. Oavsett kön ska vägen framåt vara lika fri för alla. Det är insidan som är viktigast, det är inte alltid det första ögat ser som stämmer överens med vem man har framför sig och vart den personen ska.

Inom skolan är detta otroligt viktigt! Flickor och pojkar utsätts tidigt i vårt samhälle för olika förväntningar och roller. Ditt exempel Elin, att samhället ger unga killar en speciell roll och därmed trycker undan deras känslor och grupperar dem till ett kollektiv eller en norm som säger att de ska vara på ett visst sätt, låser dem till ett visst beteende. Det är inte ok om man inom skolan möter killars utåtriktade gap och självhävdelse med - ja ja de är ju killar! Här har vi kanske en viktig orsak till unga killars ökade psykiska ohälsa?

Tjejer, som enligt forskning generellt får mindre uppmärksamhet, de kämpar med att visa sig bra och att få synas men kan mötas av professionen i skolan av normer som gynnar killar och män. Dessa flickor tvingas slita hårt och känner ändå att de inte blir godkända eller att de behandlas jämställt. De är som kanariefåglar som tvingas in i buren. Där slutar de sjunga, de tystnar och en del går under. Hur många gånger har vi inte behagligt beaktat de tysta flickorna i klassrummet som inte gör något ljud av sig? Hur sprudlande hade de kunnat sjunga om de fått samma uppmärksamhet som killarna?

Tack Elin för att du också gett oss ett nytt begrepp som bekräftar ojämställdhet, ”Det andra alternativet”. För oss är det oacceptabelt att kön prioriteras/väljs före meriter. Vårt samhälle är inte jämställt vilket blir extremt tydligt också inom politiken. Vi ser det dagligen i vårt arbete att kvinnor och män behandlas väldigt olika och hur olika budskap tas beroende på kön. I kommunen ser vi osakliga löneskillnader och befordringar till chefstjänster och karriärutveckling beroende på kön. Det är vårat ansvar att förbättra detta. Att det är så svårändrat beror på gamla normer och kulturer som fortfarande skapar ojämställdhet i hela samhället.

Det är bra att ni som är yngre fortsätter att arbeta för ett jämställt samhälle. För oss i Liberalerna är det självklart och det enda rätta. Vi kämpar varje dag för att förändra synen på kvinnor och män. Och det finns massor att göra. Vi vill ta bort normer som i förväg placerar människor i grupp. Vi vill att alla ska få växa upp i ett samhälle där man i skolan ska mötas och ses som den individ man är. Vi vill fortsätta resan mot ett samhälle där varje person är fri att vara som den vill och där alla har samma möjligheter att forma sina liv. Ingen ska behöva uppleva sig själv som ”Det andra alternativet”.  Vi är i första hand människor och individer, inte ett kön.

Det är helt förödande att inte tillvarata alla människors olika personligheter och unika egenskaper. Samhället är som en kedja av länkar. Varje människa är en länk och dess möjlighet att bli så stark den kan avgör hela kedjans möjligheter och förmåga att hålla.

Så Elin och alla andra unga, ni har klokskap, möjligheter och rättigheter. Ni är vår framtid. Bryt gamla dåliga normer. Ni har vårt stöd.

Karolina Wallström, Liberalerna Örebro kommun
Kommunalråd

Mats-Olof Liljegren, Liberalerna Örebro kommun
2:e vice ordförande Gymnasienämnden