Nu har gymnasie- och arbetsmarknadsnämnden fattat beslut om möjlighet att sätta upp övervakningskameror i gymnasieskolor i Örebro. Från år 2020 finns en trygghetskamera uppsatt vid Karolinska gymnasiet.
Sedan dess har Örebro fått ett nytt styre och ny nämnd men viljan att utvidga det vi ser som början till ett mer omfattande övervakningssamhälle finns kvar, både från vänstern och högern i politiken. Vi sa nej till att utvidga kameraövervakningen kring gymnasieskolorna i Örebro då det kan vara integritetskränkande och utan att ge önskad effekt. Det saknas både forskning och tillräckliga underlag för att säga ja.
Tvärtom visar forskning att kameraövervakning har liten påverkan på brottsligheten. Brottsförebyggande rådet (BRÅ) har i en metastudie visat att det finns bevisad effekt för att förebygga inbrott finns på parkeringsplatser och i villaområden. Det finns däremot inga belägg att våldsbrott minskar. BRÅ är väldigt tydliga; det går inte att dra några säkra slutsater kring effekten med kameraövervakning på brottsligheten i Sverige , det har inte forskats tillräckligt.
Denna och bara denna studie har majoriteten använt för att backa upp sina argument. Alltså samma studie som talar emot utökad kameraövervakning. Nämnden har nu beslutat om något som kommer ha en inverkan på individers integritet utan att ha tillräckliga belägg för att det kommer få avsedd effekt.
När vi politiker ska ta beslut med möjliga integritetskränkande konsekvenser bör man förutom belägg i forskningen också kunna uppvisa att problemet är så pass stort att beslutet är befogat. Ordförande Christopher Hedbom Rydaeus ser dock detta beslut som en stor vinst för tryggheten. Han menade i nämnden att forskningen inte behöver lyssnas till så noga. Hans hållning var att det tar för lång tid att ta reda på fakta. En mycket oroande hållning och inte den inställning som vi i Liberalerna har till forskning.
Vi har inte heller sett att kriminaliteten runt och i våra kommunala gymnasieskolor är så omfattande att det berättigar till kameraövervakning. Det finns andra, mindre integritetskränkande åtgärder att sätta in för att förhindra brott. Liberalerna vill att vi istället ska satsa mer på det förebyggande arbetet. Exempelvis mer tillgänglig personal som kan upptäcka och fånga upp elever som riskerar att hamna i fel riktning. Socialtjänsten ska kopplas in direkt vid misstanke om kriminalitet eller bruk av droger, precis såsom lagen föreskriver.
Kameraövervakning kan kanske verka harmlöst, men det här går över gränsen med risk för sämre integritet. Vi beklagar att de styrande inte ville ta reda på mer innan beslutet togs. Vi accepterar kameraövervakning om det har stöd i forskning och vi kan lita på att det ger rätt effekt. Men vi ska inte normalisera utökad övervakning av våra medborgare på lösa antaganden och killgissningar.
Gunilla Werme, Liberalerna Örebro kommun
Ersättare Kommunfullmäktige
Ledamot Gymnasie- och arbetsmarknadsnämnden
Levi Rönnberg, Liberalerna Örebro kommun
Ersättare Gymnasie- och arbetsmarknadsnämnden