Skyll inte drogproblem på religionen

BIld av <a href="https://pixabay.com/sv/users/ponce_photography-2473530/?utm_source=link-attribution&amp;utm_medium=referral&amp;utm_campaign=image&amp;utm_content=1543170">Aline Ponce</a> från <a href="https://pixabay.com/sv/?utm_source=link-attribution&amp;utm_medium=referral&amp;utm_campaign=image&amp;utm_content=1543170">Pixabay</a>

I en insändare från ”Conny rotten” den 6 augusti lyfts frågan om en mer vetenskapligt baserad drogpolitik. Problemet som insändaren pekar ut är det moraliserade som finns gällande alkohol och droger och att kristendomens förlegade syn på problemet snarare stjälper än hjälper. 

Liberalerna stämmer in i uppmaningen till mer evidensbaserad kunskap gällande missbruksproblematik. Det övergripande målet ska vara en nollvision mot narkotikarelaterade dödsfall och narkotikarelaterat lidande. Beroende ska bekämpas med en fungerande, evidensbaserad vård och politiken ska utgå från en skadelindringsprincip.

Nykterhet och religion behöver inte vara synonymt med varandra.

Det är dock viktigt att inte beskylla kristendomen eller religion i stort för det skadliga moraliserande som insändaren upplever. Nykterhet och religion behöver inte vara synonymt med varandra. Det är svårt att argumentera för en total nykterhet då Jesus själv, enligt legenden, gjorde vatten till vin. Däremot uppmanar Bibeln till återhållsamhet och Paulus säger i första Korinterbrevet att ”Allt är tillåtet för mig – men allt är inte nyttigt. Allt är tillåtet för mig – men ingenting får ta makten över mig.” vilket är en sund inställning. 

Det är självklart att folk vill berusa sig på livets alla härligheter men ibland går det överstyr och det härliga bruket glider över till fördärvande missbruk. När det sker behöver vi en politik som ställer upp för den som behöver hjälp. Att söka vård och stöd ska inte behöva upplevas som stigmatiserande. Den som tagit för mycket heroin eller andra opioider – den typ av droger som skördar flest offer i Sverige – behöver snabbt få motmedel, till exempel Naloxon.

Men även alkohol kan leda till mycket stora problem. Liberalerna anser att hälso- och sjukvårdens insatser för att tidigt upptäcka riskbruk av alkohol ska stärkas. Eventuella insatser och interventioner måste erbjudas snabbare än vad som görs i dag. 

Det är sällan bra med för mycket av det goda men det blir inte bättre av att sparka på den som ligger ner eller beskylla personen själv för det helvete som den inget annat vill än att ta sig ur. 

Willhelm Sundman
Liberalerna