En artikel i NA den 22 januari, om taxichaufförer som känner sig rädda vid färdtjänstresor, gjorde mig mycket upprörd. Citat: ”..händelser är mindre vanliga vid vanliga krogresor nattetid. Det flesta situationer uppstår vid färdtjänst- och sjukresor. Vid dessa resor får chaufförerna ofta möta utåtagerande människor på grund av sjukdom..”.
Det som upprör mig är att många personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar samt utvecklingsstörning är de resande som blir utpekade på detta sätt. De måste bemötas på ett annat sätt än andra resenärer. Det handlar ytterst om ett bra bemötande.
En annan chaufför som intervjuas säger att han tror att ”det handlar mycket om hur man är själv, hur man beter sig som förare och hur man bemöter kunden. Man måste ta det försiktigt utan att göra läget värre, vara lyssnade och ha ett mjukt och lugnt bemötande”.
Jag anser att de chaufförer som kör färdtjänstresor måste få utbildning i de olika funktionsnedsättningarna. Alla resenärer ska känna trygghet och lita på att man blir bemött på ett riktigt sätt.
Som det är nu så är det upp till Regionen och Länstrafiken att se till att chaufförer som transporterar personer med funktionsnedsättning får bra utbildning i bemötande för att förhindra tråkiga situationer under färden. Liberalerna vill se att kommunen får ett större inflytande över servicen till örebroarna. vi vill kunna garantera att det inte finns några funktionsnedsatta som, på grund av rädsla, avstår att åka färdtjänst.
Pia Delin (L)
2:e vice ordförande Funktionsstödsnämnden