Så kommer höstterminen och många nya elever ska börja vid Örebro kommuns gymnasieskolor. De kommer möta många kompetenta och hängivna lärare och rektorer som arbetar utifrån de förutsättningar vi politiker ger. Tyvärr kommer de till en gymnasieskola under hård ekonomisk press. Senaste prognos gymnasienämnden fått är att det saknas 16,6 miljoner kronor för att verksamheten ska gå ihop. År efter år låter de styrande politikerna från S, C och KD gymnasienämnden gå back, vilket även revisorerna kritiserar. Det är frustrerande.
Liberalerna vill satsa både på att nå en ekonomi i balans samt att studieresultaten förbättras. Vi vill:
1. Fastställa en realistisk budget för gymnasieskolan.
Vi menar att de styrande från S, KD och C lägger luftbudgetar som de redan från början vet är omöjliga att klara. På annat sätt är det svårt att tolka den ekonomiska kräftgång nämnden uppvisar med underskott år efter år. Det är inte omöjligt att lägga en realistisk budget, som har en större ram. Liberalerna visar att det går i sin budgetskrivning. Alla utgifter i budget ska vara kopplade till gymnasieskolans resultat och måluppfyllelse och därför ska all förvaltning tydligt kopplas till skolan och centralstyrningen ska upphöra. Vi flyttar resurserna ut till skolorna och klassrummen. Liberalernas ram för gymnasieskolan behöver få genomslag i höstens budget.
2. Göra om systemet med omställningar.
Lärare, rektorer och övriga medarbetare inom gymnasieskolan är vår viktigaste resurs. Dem ska vi vidareutbilda och satsa på. Men det måste också gå att anpassa kostymen efter verkligheten. Att som lärare hamna i omställning kan vara förödande och bromsa den egna utvecklingen. I stället för att ta nya steg riskeras ett pacificerande. Ungefär 30 procent av budgetunderskottet är omställningskostnader. Liberalerna vill att gymnasieskolan både ska kunna anställa och säga upp lärare utifrån behovet och att vi slutar med att dölja arbetsbrist i omställningsuppdrag.
3. Satsa på lärarna och det nära ledarskapet.
Örebro kommun ska kunna konkurrera om de bästa gymnasielärarna. Lärarskicklighet och kompetens ska löna sig. Det är alltför många lärare som lämnat yrket för bättre löner och arbetsvillkor. Det måste ändras. Liberalerna prioriterar lönerna inom skolan, de måste höjas. Men även synen på ledarskapet måste förändras. Det är lärarna som är eleverna närmast. De har oftast god kontroll på vad varje elev behöver för att nå kursplanens mål. I samarbete med sin rektor och om det behövs elevhälsoteamet ska de kunna prioritera insatser på individnivå. Därför måste tillräckliga resurser finnas hos rektor. Liberalerna vill med en flytt av centrala resurser till rektor göra så att rätt prioriteringar kan göras snabbare. Tilliten till rektor och lärare är väsentligt.
4. Ha tydliga regler för studiero och trygghet.
Ingen gymnasieelev ska kunna tveka på vad som gäller inom skolans väggar. Elever får gärna tillsammans med sina lärare komma överens om vilka regler som gäller men det ska aldrig gå att pruta bort sådant som ger trygghet och studiero. Respekt för varandra är självklart i Liberalernas gymnasieskola. Olika är en förutsättning för samhällets utveckling och all undervisning ska ske på villkor som utgår från individens egna förutsättningar. För att det ska vara möjligt krävs tid för lärare att planera och genomföra individanpassad undervisning. Mer tid kan bara genereras om andra arbetsmoment tas bort. Lärarassistenter och andra yrkeskategorier behövs för att realisera detta.
Covid-19 ställer nya krav. Gymnasieskolan ska bidra till att förhindra smittspridning men det får aldrig åsidosätta elevens utbildningsbehov. Distansundervisning har möjliggjorts via regeringsbeslut men är det sista i raden av åtgärder som ska sättas in. Liberalerna vill att undervisning primärt ska ske i skolans lokaler och endast undantagsvis via distans.
För oss i Liberalerna är det självklart att vi måste satsa mer på utbildning. Kunskap är nyckeln till framtiden. Vi vill att alla gymnasieelever ska ges möjlighet att lyckas.
Mats-Olof Liljegren, Liberalerna
2:e vice ordförande Gymnasienämnden