Kulturkvarteret ska inte vara en plats för missbruk

Johanna Reimfelt och Erik Sjöberg

Kulturkvarteret i Örebro ska inte vara en plats för missbruk

Årets första snö har kommit och det vittnar om att den kallare årstiden är här. Det innebär tyvärr för många ett sökande efter platser där man kan värma sig. För den som lever i ett aktivt missbruk och saknar bostad är det en stor utmaning att hålla sig varm under den kalla årstiden. Tak över huvudet är en mänsklig rättighet och Örebro kommun kan och bör göra mer för att leva upp till detta grundläggande stöd till utsatta människor i kommunen.

På grund av otillräckligt stöd till bostadslösa, missbrukare med flera har detta fått till följd att bland annat missbrukare söker sig till Kulturkvarteret, därför att det inte finns andra ställen att gå till.

Men vi kan inte tillåta att kulturkvarteret inklusive stadsbiblioteket med dess många besökare, ska vara en plats där människor missbrukar och eller på annat sätt stör ordningen. Kulturkvarteret får inte vara en plats där vi känner rädsla för att låta barnen gå på toaletten på grund av att det där kan hittas använda sprutor och kanyler.

På Kulturkvarteret rör sig väldigt många barn och unga för att besöka Örebro kulturskola eller biblioteket. Vårdnadshavare ska kunna känna sig trygga med att barnen ska kunna gå till sin lektion utan att känna sig otrygga och rädda. Så är det tyvärr inte alltid i dag.

Örebro kommun har gjort vissa positiva insatser för att skapa ordning på Kulturkvarteret. Där finns idag ordningsvakter som gör en förtjänstfull nytta, men insatsen är otillräcklig. Biblioteket har också anställt en bibliotekssocionom som också utifrån sina förutsättningar arbetar för ordning och reda på Kulturkvarteret. Men detta behöver utvärderas.  

Missbruk och socialt utanförskap är ett komplext problem som kräver insatser och kompetens från olika samhällsaktörer och man bör vara medveten om att det inte finns några snabba och enkla lösningar. Men mer kan göras!

Vi liberaler anser att det krävs fler åtgärder från kommunens sida för att minska utsattheten för missbrukare och hemlösa. Liberalerna har lagt en rad förslag med bland annat tak-över-huvudet-garanti och ökade resurser till olika verksamheter dagtid. Det är viktigt att aktörer inom civilsamhället ges större möjligheter att ta över kommunens härbärgen. Kommunen ska så långt som möjligt vara en möjliggörare och inte en utförare.

Örebro kommun har ett civilsamhälle som kämpar varje dag för att göra vardagen lite drägligare för de som är svårt utsatta. Inte minst är Portens utökade öppettider en viktig del i att skapa ett varmare och mer humant Örebro (Porten: dagverksamhet för människor som lever i utanförskap, drivs av Stadsmissionen). Liberalerna anser att kommunen i högre grad ska stödja och samarbeta med civilsamhället och på så sätt motverka utanförskap.

Samtidigt som vi bekämpar hemlösheten och social utsatthet ska vi värna om det offentliga rummet. Kommunen måste i högre grad agera för att kulturkvarteret blir en säker plats för alla att besöka. Det krävs ordning och reda och regler för nyttjande av offentliga rum. Först då kan det offentliga rummet uppskattas och vara till stor glädje för alla besökare.

Johanna Reimfelt, Liberalerna Örebro kommun
Talesperson i sociala välfärdsfrågor
2:e vice ordförande Vård- och omsorgsnämnden

Erik Sjöberg, Liberalerna Örebro kommun
2:e vice ordförande Socialnämnden