Restaurang- och hotellhögskolan ska vara kvar i Grythyttan

Karolina Wallström (L) Kommunalråd och Willhelm Sundman

Generationer av stjärnkockar och högaktade gastronomer har utbildats under det ikoniskt färgsprakande taket vid Restaurang- och hotellhögskolan (RHS) Campus Grythyttan, taket och hela byggnaden är hämtat från världsutställningen i Sevilla 1992.

Men snart kan det vara över!

Universitetsledningen har nämligen beställt en utredning kring lokaliseringen av RHS vars slutsats är att utbildningen ska flyttas till Örebro.

Liberalerna är kritiska och menar att en flytt till Örebro vore olycklig av flera anledningar. Dessutom har utredningen ett flertal svagheter, som inte bara gör den bristfällig som beslutsunderlag, utan även ifrågasätter universitetets intention med utredningen i sig.

Det är till exempel under all kritik att utredningen innehåller antaganden och att den saknar den bredd som vi tycker behövs.
Denna fråga är betydligt större än utredningen ger sken av. Med kunskap om både högt söktryck till Gythyttan, fantastiska resultat och behovet av en levande och stark landsbygd i Örebro län vill Liberalerna behålla RHS i Grythyttan.

För oss i Liberalerna har Campus Grythyttan en viktig roll att spela i Örebro läns regionala utveckling, som en hubb för utbildning, innovation och entreprenörskap inom livsmedelsbranschen. Utbildning och kunskap är en nyckel för hela samhällets utveckling. För det krävs en samsyn från alla aktörer, särskilt från universitet självt.

Att söktrycket skulle vara dåligt till utbildningarna i Grythyttan stämmer helt enkelt inte om man jämför med liknande utbildningar på andra lärosäten i Sverige. Utbildningarna i Grythyttan hade ungefär dubbelt så många sökande som Gastronomiprogrammet i Kristianstad och tre gånger fler sökande än Umeå Universitet. Däremot kan man säga att söktrycket generellt till dessa utbildningar är lågt i relation till antalet utbildningsplatser.

Vi har haft den här diskussionen tidigare, då gällde det teknikutbildningar i Karlskoga. Samma argument om dåligt söktryck hävdades från universitetsledningens sida. Men enligt den utredning som Länsstyrelsens gjorde konstaterades att det är ämnet i sig som inte är attraktivt, inte lokaliseringen då det ”krävs högre betyg för att komma in på Örebro universitetets utbildning till spa-personal än för att komma in på spetsutbildningar på Tekniska högskolan i Stockholm”.

Det finns många anledningar till varför studenter inte väljer att söka till kulinariska utbildningar på akademisk nivå, men att det just skulle vara lokaliseringen som är problemet är ett mycket svagt underbyggt argument från Örebro universitets sida. På samma sätt är argument om att ”litenheten” skulle hämma den akademiska kvalitén omgärdat i ord som ”sannolikt” eller ”troligen” utan en enda referens till forskning som pekar på att så kan vara fallet. I andra avseenden går utredaren helt emot rådande forskning så som att platsen skulle kunna utvecklas till en innovativ plats i Bergslagen för hållbara måltider när utbildningen flyttar. För ska en akademisk hubb kring innovation i samspel med näringslivet lyckas är forskningen tydlig: det behövs studenter.

De problem med ekonomin som universitetet lyfter är trots allt inte påhittat. Utbildningsmöjligheterna måste både breddas och utvecklas. Lokaliseringen kostar och beläggningen i undervisningssalarna är långt ifrån full. Men där Örebro universitet bara ser en tom lokal ser vi en stor potential.

Ett exempel är att Örebro län saknar yrkesutbildningar inom livsmedelsbranschen och de gröna näringarna. Här skulle Campus Grythyttan kunna fylla en roll som plats för utbildning som arrangeras av flera huvudmän. Det finns trots allt inget hinder för att andra aktörer nyttjar universitetets lokaler. Genom att hyra ut lokaler kan universitetet dra nytta av denna nu outnyttjade resurs.

Restaurang och livsmedel är centralt för vår framtid. Vi behöver breddade utbildningsformer från gymnasiet, yrkesutbildningar (vuxenskola och folkskola) till högskola i vårt län. Med fler utbildningsvägar ökar både intresse och valmöjligheter. Liberalerna ser en stor risk med att centralisera allt till centralorten i länet. Det finns en stor oro att länet förlorar restauranghögskolan när varumärket försvagas och utbildningen ska "startas om".

Det är dags att visa handlingskraft och framtidsvision och förklara Campus Grythyttan som en kulinarisk bastion samt att utveckla möjligheterna där. Det som absolut inte får ske i dagsläget är att avveckla utan en bredare extern utredning. Varumärket får inte kastas bort! Ej heller ska en levande landsbygd underskattas.

Willhelm Sundman
Liberalerna i Region Örebro län

Karolina Wallström
Liberalerna i Örebro kommun

Anneli Lyckeborn
Liberalerna i Karlskoga kommun

Birgitta Borg
Liberalerna i Nora kommun

Hendrik Bijloo
Liberalerna i Hällefors och Ljusnarsberg kommun