UTRED VACCINATIONSKRAV FÖR ANSTÄLLDA INOM VÅRD OCH OMSORG

Johanna Reimfelt Liberalerna Reimfelt och Karolina Wallström

Äldreomsorgen har sedan Covid-19 spred sig i Sverige kämpat mot ett virus som inte bara påvisat stora brister inom äldreomsorgen utan också med en brutal framryckning skördat många liv. Äldre och sköra har under hela pandemin varit en hårt drabbad grupp. Under 2020 avled närmare 7000 personer med diagnosen covid-19 av dessa var nästan 90 procent äldre än 70 år. En tydlig indikation på hur hårt viruset drabbar våra äldre.

 

Idag är i stort sett alla vårdtagare inom äldreomsorgen vaccinerade men trots detta letar sig smittan in på boenden. En inte helt orimlig gissning är att de fall där smittspridning skett bland vaccinerade vårdtagare har smittan kommit in med hjälp av ovaccinerade. För även om vaccinationen ger ett bra skydd ger inget vaccin 100 procent skydd. Det gör att vi inte får slappna av och andas ut utan vi måste planera och förbereda oss på nya smittspridningar.

 

I region Dalarna påbörjas en utredning för att se över möjligheter för arbetsgivaren att införa vaccinationskrav. Liberalerna i Örebro vill följa Dalarnas utredning och förbereda en egen utredning, där även Örebro kommun tittar på om och i så fall hur vi skulle kunna ställa krav på att våra medarbetare är vaccinerade. Det kan både handla om nyrekrytering men också omplacering av personal om patientsäkerheten kräver det.

 

Folkhälsomyndigheten är glasklara med att det bästa sättet att undvika att insjukna i covid-19 eller orsaka smittspridning är att vaccinera sig.  Detta är inte minst högaktuellt då Sverige inom kort kommer släppa på restriktionerna. Men även om samhället har påbörjat en återgång till ett mer normalt läge som innebär mindre restriktioner kvarstår flera rekommendationer riktade specifikt mot gruppen ovaccinerade. En av dessa rekommendationer är att särskilt undvika nära kontakt med personer i riskgrupp och personer som är 70 år och äldre.

 

Som kommun och ansvarig för äldreomsorgen ska vi ge trygg och god omvårdnad och vårt främsta ansvar är att skydda äldre och sköra individer. Detta arbete slutar inte i samband med att vårdtagaren är vaccinerad utan måste fortskrida för att smittspridning inte ska ske. Liberalerna anser att vårdtagarens säkerhet måste vara utgångspunkten. Det är frivilligt att vaccinera sig men ingen rättighet att jobba med äldre och sköra individer. Kan vi inte göra allt vi kan för våra omsorgstagare i vår vård har vi varken fullföljt vårt uppdrag eller tagit tillräckligt ansvar. Här måste kommunen sätta vårdtagaren främst och göra allt i sin makt för att skydda.

 

Att vi Liberaler vill vara tydliga att våra vårdtagare måste vara utgångspunkten innebär inte att vi inte värnar våra medarbetare. Deras integritet och egenmakt, men också deras hälsa är viktigt. Forskning och evidens som pekar på att vaccinering är bäst för både individ och samhälle är överväldigande. Därför ska kommunen fortsätta vara en arbetsgivare som motiverar till vaccination och bidrar med att sprida fakta och korrigera missförstånd om vaccinering.

 

Socialliberalismen handlar om att den egna individens frihet bara får fritt spelrum om det man gör inte skadar andra. Arbetar man i offentligheten med människor så är man en samhällsbärare det innebär ett ansvar. Detta tåls att både utredas och diskuteras tycker hur vi främst skyddar äldre och utsatta, tycker Liberalerna i Örebro.

 

Johanna Reimfelt, Liberalerna Örebro kommun
2:e vice ordförande Programnämnd Social välfärd

Karolina Wallström, Liberalerna Örebro kommun
Kommunalråd