Borgerlighetens mittenankare

Johan Pehrson och Karolina Wallström från Almedalen 2023

Här kommer en hälsning från Almedalen. När jag skriver denna krönika har jag precis landat i min vilstol på båten hem. Fylld av ny kompetens, full av energi från intressanta och trevliga samtal. Almedalsveckan har varit både kortare, mindre och annorlunda, men en av de bästa med mer fokus på politik. Det var mycket tal om säkerhet och den var förhöjd. Det fanns fler poliser, vakter och värdar men det störde inte. Säkerheten sköttes snyggt och kändes både lugnt och värdigt. Det är så viktigt att yttrandefrihet, det fria samtalet och öppenheten får råda trots hot och det fruktansvärda mordet förra året.

Det fanns tillräckligt många seminarium för att i efterhand komma på att du missat några du verkligen velat vara med på. Almedalen är unik, kom förberedd, det finns inget annat som är i dess like. Du får möta de bästa inom varje sakområde. Allt i en miljö lågt ifrån tillfälliga kulisser. Istället vandrar du i ett medeltida världsarv med rosor överallt.

Jag tar med mig nya erfarenheter. Om de ungas psykiska ohälsa. Bättre försvar och beredskap. Hur vi löser veterinärbristen så våra djur kan få klinisk djurvård istället för onödig avlivning. Arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck. Stärka allas rätt till sin egen kropp genom bredare stöd och hjälp vid önskan om abort. Våldsbejakande extremisms i kontexten kollektivism eller individuell. Lösningar på klimatutmaningarna och energibristen, med mera.

Sist men bäst. Liberalernas partiledare Johan Pehrson. På ett tydligt sätt redogjorde han för vad liberalismen handlar om. Vi behöver tillvarata alla människors, företags och organisationers potential för att tillsammans bygga ett starkt samhälle. Färre ska hamna i utanförskap genom att klara skolan, skaffa sig ett arbete och ta ansvar för sig själv och andra. Johan betonade att samarbete alltid lönar sig och att vi måste utvidga EU-samarbetet. Det är viktigare än någonsin när oro och hot breder ut sig i Europa. Genom att byta krona mot Euro betalar vi inte mer än andra för nödvändig import. Ukraina ska ha vårt stöd tills Ryssland förlorar.

Liberalerna har alltid varit skola och utbildningens främsta förkämpe och det kommer vi alltid att vara. Vi har stort inflytande över skolan i regeringen. Det ska användas för den viktigaste investeringen för framtiden, barn och unga. Vi ska minska skärmtiden i förskola och skola och ge skolan tre miljoner fler böcker. Barnen ska möta paddor ute naturen, inte paddan i knät. Skärmslaveriet måste bort!

Jag står bakom varje ord i Johans tal. Vi är borgerlighetens mittenankare och det finns socialliberalism i regeringen. Utan oss hade det varit något helt annat. Tack Johan, du gör det lättare att fortsätta arbeta för liberalismen. Vrider man detta tal och Liberalernas ansvarstagande och sakfrågor till något negativt har man en egen agenda eller lyssnat dåligt. Var något oklart förklarar jag gärna, ring mig!

Så stolt också att se tre blågula flaggor tillsammans med Johan på scenen. Svenska, ukrainska och EU-flaggorna. En blågul solidaritet!

Karolina Wallström (L)
Kommunalråd i opposition
2:e vice ordförande i Kommunstyrelsen