Starta en positiv spiral för skolorna i Örebro kommun

Starta en positiv spiral för skolorna i Örebro kommun

Minns du din första skoldag? En dag fylld av spänning, förväntan och kanske till och med en liten klump i magen. Lusten att lära sig bubblade inombords och världen var full av möjligheter. Nu när ett nytt läsår närmar sig, kan vi inte låta bli att undra: Kommer dagens barns förväntningar att infrias?

 

 

För oss i Liberalerna är det en självklarhet att eleverna ska mötas av utbildade och legitimerade lärare i lagom stora klasser. Tyvärr är detta inte fallet på alla Örebro kommuns grundskolor. Hur blir det för ditt barn? Vet du om de lärare barnet ska ha är utbildade för jobbet de har?

 

 

De styrande politikerna lovar att de ska se till att varje elev möts utifrån sina förutsättningar. Nu ska det bli skillnad skriver de i NA 31 juli. Vi måste fråga Jimmy Nordengren (C), Emelie Jaxell (M) och Jonas Hård (S): Med neddragningar och inte en enda ytterligare krona satsad till Örebro kommuns elever, tror ni ens på detta själva? Och varför är det inte redan så? Socialdemokraterna har ju haft makten i Örebro i dryga decenniet.

 

 

Och så visionslösheten. Enligt beräkningar kan det bli en minskning med över tusen barn i grundskolan under en tioårsperiod. Skolor kan komma att stängas, säger Socialdemokraterna (NA 3 juli).

 

 

För oss i Liberalerna är inte stängning av skolor det första vi tänker på. Faktiskt ser vi elevminskningen som ett kanonläge, för nu kan vi minska klassernas storlek utan att det behövs nya lokaler.

 

 

Visst kommer det kräva ökade resurser till skolan och det är helt rätt. Liberalerna vill få in skolorna i en positiv spiral och då måste vi börja satsa på barnen. Vi har länge hävdat att det är fel att år efter år dra ned på resurserna till skolan. 

 

 

Socialdemokraterna, Moderaterna och Centerpartiet kallar detta för effektiviseringar. Och 150 miljoner kronor ”effektivare” har skolan blivit under senaste sju åren. 

 

 

En vansinnig politik som driver rektorer och lärare in i en allt snabbare dans. Fler elever måste in i klassrummet för att ekonomin ska gå ihop. Färre personer kan arbeta med barnen, resurspersoner försvinner, kuratorn får ansvara för fler elever och hälften av de så viktiga studie- och yrkesvägledarna är inte ens utbildade för uppdraget de har fått av rektorn.

 

 

De styrande politikerna säger att de tar ansvar. Någon måste betala och ofta är det i deras prioriteringar barn, unga och äldre som får ta smällarna.

 

 

Men det finns ändå möjligheter till en bättre skola i Örebro kommun. Liberalerna har ansvar för skolpolitiken i regeringen och redan förra årets budget överträffade alla andra hittills lagda. Med Liberalerna i regeringsställning vet man att det kommer satsas på skolan. 

 

 

Fler riktiga, fysiska skolböcker är på väg in i skolan och ”paddorna” är på väg ut inom förskolan. Regeringen med skolminister Lotta Edholm (L) riktar statliga medel till fysiska skolböcker och Örebro kommun kan i år ansöka om närmare nio miljoner kronor. Detta är extra välkommet just här då de styrande inte heller prioriterat läromedelsanslagen. Örebro kommun ligger mycket långt efter de kommuner som satsar. 

 

 

För oss i Liberalerna är det viktigt att påpeka att skolan, förutom utbildning och fostran, är den bästa vaccinationen mot kriminalitet och att det aldrig blir billigare än att satsa tidigt. Hade vi styrt i Örebro kommun hade det märkts redan från första antagna budget. Vi vet hur viktig skolan är och vi gör vårt yttersta för att få fler partier att resurssätta skolan i Örebro kommun så det kan satsas på utbildade lärare, mindre klasser och resurser till eleverna. Låt den positiva spiralen starta!

 

 

Mats-Olof Liljegren, Liberalerna Örebro kommun

Talesperson i skolfrågor

2:e vice ordförande Grundskolenämnden

 

Lena Hansson, Liberalerna Örebro kommun

Ledamot Grundskolenämnden

 

Karolina Wallström, Liberalerna Örebro kommun

Kommunalråd i opposition

2:e vice ordförande Kommunstyrelsen