En estetisk kamp

Mats-Olof Liljegren, Liberalerna Örebro kommun 2:e vice ordförande Gymnasienämnden Tel: 070-360 19 19 E-post: mats-olof.liljegren@liberalerna.se

SVAR
... till Peter Ekström, NA 12 augusti.

Nej, Peter Ekström, Örebro kommun kan inte införa vare sig estetisk verksamhet eller andra kärnämnen lokalt. Det vore förödande om kärnämnen lades till eller togs bort av kanske nyckfulla och klåfingriga lokalpolitiker. Gymnasieskolorna kan dock erbjuda estetiska ämnen under de valbara delar som finns. Det görs redan så det finns ingen dörr att slå in här.

Det jag dock vill hålla med Peter om är att estetisk verksamhet borde vara eget kärnämnen. Här gick jag i opposition inom mitt eget parti men förlorade striden då. Även när frågan lyftes en andra gång och var så nära att gå igenom, föll förslaget.

Men skam den som ger sig. Jag fortsätter kämpa för de estetiska ämnena. Människan är en kulturell varelse och vi skulle inte överleva utan konst, musik, dans, drama etcetera.

Alla ska inte bli kulturutövare och kanske inte alla ska bli kulturkonsumenter heller men kultur är en fundamental del av mänskligheten. Därför anser jag att estetisk verksamhet bör återkomma som ett kärnämne inom gymnasieskolan.

Se där, en liberal som kan prata med alla och till och med tycka, bitvis, lika som en vänsterpartist.

Mats-Olof Liljegren (L)
2:e vice ordförande Gymnasienämnden Örebro
Kandidat till Örebro kommunfullmäktige

Artikel: https://etidning.na.se/.../en.../2013/567119/30263597