Personalen måste få 
vara med i förändringsarbetet

Johanna Reimfelt, Liberalerna Örebro kommun Talesperson i sociala välfärdsfrågor Ledamot Kommunfullmäktige  2:e vice ordförande Vård- och omsorgsnämnden

Örebro fredag 20 september 2024
Pressmeddelande

Johanna Reimfelt (L): "Personalen måste få  vara med i förändringsarbetet"

Vården och omsorgen i Örebro står inför stora utmaningar, särskilt vad gäller att behålla och rekrytera personal. När nya arbetsscheman införs utan tillräcklig dialog med medarbetarna skapas oro och frustration, vilket riskerar att försämra både arbetsmiljön och vårdkvaliteten.


– Vi kan inte bara jaga kostnader och tro att nya scheman är lösningen. Vi måste lyssna på personalens behov och synpunkter. Att genomföra omfattande förändringar utan att först testa dem i mindre skala är inte rätt väg att gå, säger Johanna Reimfelt, talesperson i sociala välfärdsfrågor för Liberalerna i Örebro.


Viktigt att behålla och rekrytera personal


– Ekonomin är självklart en viktig fråga, men vår största utmaning är att behålla och rekrytera personal. Utan medarbetare stannar vården. Redan idag ser vi tydliga brister i kompetensförsörjningen, vilket gör det avgörande att vi har med oss medarbetarna när stora förändringar ska genomföras, fortsätter Reimfelt.


Samverkan är nyckeln till framgång


– Förändringar i arbetsmiljön måste ske i samråd med personalen. Det är anmärkningsvärt att detta brister. När det gäller förändringar i scheman kan justeringar vara nödvändiga, men vi borde ha testat förändringarna i mindre skala först, säger Reimfelt.


Tydlighet och flexibilitet behövs


– Det är också viktigt att ifrågasätta hur ofta nya scheman ska införas och att fundera över rimligheten i att behöva ansöka om ledighet så långt i förväg. Personalens synpunkter är avgörande för en hållbar och välfungerande vård- och omsorgsverksamhet, avslutar Johanna Reimfelt.


För mer information, kontakta:


Johanna Reimfelt, Liberalerna Örebro kommun
Talesperson i sociala välfärdsfrågor
Ledamot Kommunfullmäktige
2:e vice ordförande Vård- och omsorgsnämnden
E-post: johanna.reimfelt@orebro.se
Tel: 070-744 40 70