4500 örebroare underkända

Karolina Wallström (L) Kommunalråd och Patrik Jämtvall Liberalerna Örebro  2:e vice ordförande Programnämnd Samhällsbyggnadi

Örebro onsdag 3 november 2021
Pressmeddelande

4500 örebroare underkända

Idag kom besked från Örebro kommuns kontrollräkning avseende folkomröstning om snabbussar, BRT i Örebro. De underkänner 4500 namn av de 15500 som skrivit under för att få till stånd en folkomröstning. Därmed saknas det 900 namn för att kunna begära en folkomröstning enligt kommunallagen.

– Vi vill att man går igenom de namn som kommunen anser inte följer kommunallagen en gång till. Dessa måste speciellt granskas så inga mänskliga misstag ligger bakom utfallet. De örebroare som skrivit under än nog väldigt besvikna över att deras röster ej räknas. Konsekvenserna för Örebro kommun och alla medborgare är enorm om BRT genomförs, säger Patrik Jämtvall, initiativtagare till folkinitiativet.

– Så tråkigt att örebroarnas folkinitiativ inte bedömdes räcka för att nå fram till en omröstning i kommunfullmäktige om att fatta beslut om en folkomröstning. Det är många som i ur och skur kämpat med att samla in namn och när vi kontrollräknade så fanns det tillräckligt med godkända yrkanden. Vi kommer så klart kolla igenom de yrkande som kommunen inte godkänt säger Karolina Wallström Liberalernas kommunalråd.

– Det sämsta med detta är nu att örebroarna inte kan få chansen att säga sin åsikt i frågan. Vi Liberaler hoppades verkligen att medborgarna skulle fått den möjligheten när BRT-satsningen är så stor och berör så många, fortsätter Karolina Wallström.

– Inför kommunstyrelsen beslut den 7 december behöver de 4500 yrkande som Örebro kommun underkänt granskas för att liberalerna ska kunna var med och fatta rätt beslut, avslutar Karolina Wallström.

 

För mer information kontakta

Patrik Jämtvall Liberalerna Örebro kommun
2:e vice ordförande Programnämnd Samhällsbyggnad
Tel: 070-669 98 94
E-post: patrik.jamtvall@orebro.se

Karolina Wallström Liberalerna Örebro kommun
Kommunalråd
Tel: 070-341 10 64
E-post: karolina.wallstrom@liberalerna.se