Dags att stoppa vansinnet med ”superbussarna”!

Stoppa BRT

Vi i Liberalerna har i flera års tid försökt förändra beslut och tillslut försökt stoppa de styrandes förslag att införa BRT (bus rapid transfer) i Örebro. Utan resultat så tar vi nu till det tyngsta vi kan, försöka få till en folkomröstning. Vi som oppositionsparti har inte lyckats i våra naturliga forum, nämnder, kommunfullmäktige och i media. Vi ber därför örebroarna nu att hjälpa till!

Vi har fått hundratals meddelanden från örebroare att det inte vill ha dessa superbussar. De vill som vi, i stället vi ha tätare turer och bredare nät över hela Örebro inkluderat landsbygden. Något som Liberalerna varit tydliga med från början och är fullt möjligt med nuvarande system. Med några kompletteringar kan det vi redan har utvecklas till att bli både effektivare och mer attraktivt. 

Utredningen som ligger till grund för beslutet är gammal, från 2015. De städer som exemplifieras som goda är miljonstäder med helt andra behov och infrastruktur än Örebro. Denna investering totalt för skattebetalarna är totalt på över 3 miljarder och ger inte ens alla Örebros invånare en bättre kollektivtrafik.

Vi koordinerar nu på många örebroarens önskemål en namninsamling, ett så kallat folkinitiativ. Kan vi tillsammans samla 10 procent av de röstberättigade i Örebro kommun så måste kommunfullmäktige votera om en folkomröstning. På så sätt kan örebroarna få lämna sin åsikt. Det sker genom att samla in underskrifter på listor från alla örebroare som är emot. På webbplatsen dittorebro.se/brt förklarar vi hur detta går till.

BRT är svindyrt, nytta för få och mot många örebroares vilja. Nu sätter vi tillsammans stopp för BRT!

Karolina Wallström (L), kommunalråd

Patrik Jämtvall (L), 2.e vice ordförande i Samhällsbyggnadsnämnden