Kulturen behöver ta större plats i Sverige

Max Martin

Max Martin, den världsberömde skivproducenten och låtskrivaren tackar sin lyckliga stjärna att han fick chansen att spela ett instrument genom kulturskolan. Att samhället på så sätt talade om att kultur är bra. När man läser om Max Martin framstår det nästan som att någon kastat in en krok i hans liv, in i hans värld, att han har fastnat på den och att han sedan har dragits vidare till en annan värld som han inte kände till tidigare. Kulturen har förmågan att ge berättelser om hur det är att vara människa och om hur man kan leva sitt liv.  Fler människor måste få uppleva att det finns andra världar än den som är den naturliga för en själv just för tillfället. För det ger större frihet att själv forma sitt liv.

Det är därför det är så bedrövligt att föräldrars bakgrund fortfarande är avgörande för hur många alternativa berättelser unga människor möter under uppväxten. Barns kulturvanor följer i alldeles för hög grad föräldrarnas utbildningsnivå och socioekonomi. För en del är det nästan som att livet är en färdigskriven roman som det bara är att vända sida i och så vet man exakt vad som kommer att hända. För andra är livet ett helt bibliotek där det finns massor av olika berättelser att välja mellan och hoppa fram och tillbaka mellan. För mig som liberal är det en huvuduppgift för skolan, för kulturen och för medierna att försöka nå människor som annars inte skulle upptäcka så många olika alternativ och möjliga vägar.

Jag skulle vilja se en mer offensiv och strategisk nationell satsning på läsfrämjande. Vi behöver mer än någonsin fundera över hur fler människor blir nyfikna, hur fler vill bilda sig och hur fler ger sig själva förmågan att fatta självständiga och välgrundade beslut. Det är därför kulturpolitiken är ett så centralt politiskt område. Kulturen behöver ta större plats i Sverige. Kulturpolitiken måste vara offensiv. Bildning och kreativitet är något vi behöver mer av i detta land.

Börje Ström
Liberalerna