Kultur för alla!

Kommunalråd Karolina Wallström (L)

Vilket ansvar har vi politiker och medborgare för att se till att kultur är tillgängligt för alla? Oavsett ålder, kön, personliga förutsättningar, stad eller landsbygd så ska kulturen vara tillgänglig. Resurser märkta för kultur måste delas brett och klokt. Görs det i Örebro?

Vi har byggt ett gigantiskt kulturslott utmed Svartåns kant. Investeringskostnaden är mellan 700 och 1000 miljoner. Är det rimligt att satsa mer på byggnaden än på verksamheten inuti? Är det alltid så att ju större byggnad och mer utrymme ju bättre bibliotek och kulturskola blir det? Jag tror inte det. Jag tror att Örebro kommun förbyggt sig och kommer få det väldigt svårt att få ihop driftskostnaderna. 

Visst behövde det satsas på nya lokaler och det hade också kostat, men är det rimligt och ansvarsfullt att bygga ett slott? Är det dessutom rimligt att bygga extra utrymmen för konferens, restaurang när det redan finns ett överutbud av sådana lokaler i Örebro? Varenda satsad krona måste ställas mot vilka resurser vi har totalt. Varje sparad inköpskrona är värdefull när man också ska betala för omsorg och skola. 

Liberalerna vill att vi ska satsa mer på kultur eftersom vi tror att det stärker välbefinnandet och leder till mer kunskapstörst och utveckling. Resurserna ska inte gå till flotta lokaler. Vi vill möjliggöra ökade kulturbidrag till föreningar, bredare och billigare kulturskola, som exempel. Man har alltid ett val, hur mycket och till vad?

Kulturskolan är i det närmaste helig för Liberalerna. Den vänder sig till barn och unga och genom den livsessensen den för med sig så lägger den en nyckel till fortsatt bra liv och god kunskapsinhämtning. 
För drygt ett år sen höjde de styrande avgiften till Kulturskolan. Det var ett stort misstag. I en del kommuner är Kulturskolan gratis. Höjd avgift är lika med höjd tröskel för många unga att uppleva musik, sång och konst.

Vi i Liberalerna befarar att det är de unga, föreningar och kultur i bostadsområden och på landsbygd som får betala priset för att de styrande i Örebro byggde ett slott. Någonstans ska 18-20 miljoner tillföras örebrokulturen för att enbart betala hyra. Var ska de tas?
Vi hade hellre byggt om andra byggnader och sparat mellanskillnaden till att klara kostnadsökningarna som väntar oss i framtiden.

Kulturkvarteret får inte innebära minskad kultur för örebroarna!

Karolina Wallström, Liberalerna Örebro kommun
Kommunalråd